Kadınlar Pazarı (Melike Hatun Çarşısı

KONYA - MELİKE HATUN ÇARŞISI

Konu başlığını KONYA - MELİKE HATUN ÇARŞISI olarak da yazabilirdim, çünkü şu andaki resmi adı böyle. Aslında güzel de bir isim. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin kızının adı. Ama eski, ve bence korunması gereken, bir geleneği sonlandırdığı için eski ismini kullanmayı tercih ettim. Zaten halk hala burayı Kadınlar Pazarı diye anılıyor.Burası eskiden geleneksel bir pazar idi. Bedesten idi.


Yıllar önce çevre semt ve köylerden taze sebze ve meyvelerini buraya getirip satan kadınlardan almış bu pazar adını. Köylüler bahçelerinden toplayıp tartarak getirdikleri sebze ve meyveleri burada akşama kadar satar, geçimlerini sağlarlarmış.Zamanla belediye tarafından değişiklikler yapılmış ve dükkanlar yapılıp esnafa satılmış. Artık eskisi gibi bahçesinden getirdiklerini burada satamaz olmuş köylüler. Şimdilerde kaçak göçek bu çarşının etrafındaki kaldırımların üzerinde satmaya çalışıyorlar ürettikleri sebze meyveyi. Doğrusunu söylemek gerekirse bir başka taze, bir başka lezetli oluyor sattıkları.Pazarın şu andaki durumunun da hakkını yememek gerekir aslında. Fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi derli toplu, rahatça alışveriş yapabileceğiniz bir mekan. Keşke hem esnafın hakkını koruyan, hem de geleneği sürdüren bir sistem kurulabilseydi. esnafların ortak istekleri pazar kapalı alanda olduğu için havalandırma sistemi istiyorlar.
Pazarda fotoğraf çekimi için gezerken yaşlı bir esnaf amcamla karşılaştım çarşının eski halini şöyle anlatıyor. Bundan oyuz sene evvel hep kadınlar satış yapardı. Ama gerçek üretici kadınlar. Yerlerde otururlardı. Yazın önlerinde birer kilo birer kilo tartılıp hazırlanmış öbek öbek meyve ve sebzeler olurdu. Çok saf ve temizlerdi. Sabah çok erken gelirler, aat on dedimi de çoktan giderlerdi. Lalebahçe, Uluırmak, Çayırbağı, Dere gibi yerlerden kışın bile gelirlerdi. O zamanda peynir, süzme yoğurt, patates, havuç, lahana, yer elması ya da iğde, kayısı, armut kurusu gibi kışlıklar olurdu.
Hatta pazarın adına konu olan bahçıvan kadınlar yok artık pazarda. Bütün esnaf erkek. Belki bir iki tane vardır. Hatta bahçıvan kadınların (ve tabi erkeklerin) bahçelerinden, bağlarından getirdikleri sebze meyvelerini pazarın dışında satmalarına dahi izin verilmiyor. Belediye biraz ileride, Eski Garaj tarafında bir yer göstermiş. Oraya gidip mallarını orada satmaları isteniyor. Ancak satıcı kadınlar oraya müşteri gelmediğini, müşterinin ayağının buraya alışkın olduğunu söyleyerek belediyenin izin vermemesine çok öfkeleniyorlar. Haklılar, halkın hemen hepsi bu pazarı biliyor, bu pazardan alışveriş yapıyor. Konya'da köylü kadınların, bağ ve bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerinin satışını yaptıkları kadınlar pazarı eski günlerini arıyor.Konya tarihi ile özdeşleşen ve kırsal kesimden gelen kadınların tarlalarında yetiştirdikleri sebzeleri satarak geçimlerini sağladıkları pazarda kadın kalmadı.Benim yolum düştüğü zaman mutlaka bu bahçıvanlardan sebze meyve alıyorum, çünkü taze oluyorlar.

 

Share this article

Fotoğrafçı

Kazim KUYUCU / AFIAP

Serbest Fotoğrafçı

Web sitesi: www.kazimkuyucu.com.tr

Kazim KUYUCU / AFIAP

Fiap patronajlı Uluslararası ve Ulusal başarılarımından dolayı 2012 yılı itibarıyla (Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı) AFIAP ünvanı almış bulunmaktayım.

Son Eklenenler

Site Sayacı

Bugün 52

Dün 44

Haftalık 137

Ay 843

Toplam 61537

Kazm Kuyucu